W dzisiejszej odsłonie cyklu "Bądź eko z Bioeko" prezentujemy garść eko-pomysłów, z których warto skorzystać podczas tegorocznych świąt Wielkanocnych.
- Koszyczek na święconkę - zamiast kupować gotowy produkt, możesz samodzielnie wypleść z go gazety lub przygotować przy użyciu plastikowej butelki, odrobiny kolorowej wełny lub muliny.
- Pisanki - możesz nadać im śliczne kolory korzystając z naturalnych barwników. Tanie i powszechnie dostępne naturalne barwniki uzyskamy dzięki takim naturalnym składnikom, jak:
- wywar z czerwonej kapusty zabarwi pisanki na kolor jasnofioletowy,
- sok z buraka zapewni nam czerwoną barwę,
- rozcieńczony sok z buraka nada pisankom jasnoróżową barwę,
- wywar z trawy, pokrzywy lub ze szpinaku zabarwi pisanki na zielono,
- wywar z kurkumy nada pisankom jasnopomarańczowy kolor,
- łupiny cebuli spowodują, że pisanki będą w kolorze ciepłego brązu,
- jagody lub borówki amerykańskie zapewnią pisankom niebieską barwę.
- Do barwienia najlepsze są nieuszkodzone jajka o jak najjaśniejszych odcieniach, najlepsze będą białe. Im więcej substancji barwiącej, tym bardziej intensywną uzyskamy barwę. Kolory będą trwalsze jeśli do wywaru dodamy trochę octu lub soku z cytryny.
- Jeśli już o jajkach mowa - pamiętajmy, że najlepsze jajka, to te pochodzące z wolnego wybiegu.
- Wielkanocnego baranka możemy z łatwością przygotować z masy solnej.
- Jeśli masz taką możliwość, świąteczne zakupy zrób na bazarze lub targu - tam, gdzie swoje produkty sprzedają lokalni wytwórcy żywności.
- O świątecznych porządkach w stylu eko pisaliśmy już tutaj.
- Do ozdób wielkanocnych możemy wykorzystać stare gazety, wstążki, skrawki materiału, guziki.
- Przy pieczeniu ciast i gotowaniu potraw pamiętajmy o zasadach oszczędności energii. Używajmy pokrywek, nie otwierajmy zbyt często piekarnika, a jeśli mamy kuchenkę elektryczną lub indukcyjną - wyłączajmy wszystko na kilka minut przed zakończeniem czasu gotowania - potrawy "dojdą" na rozgrzanym jeszcze palniku.
- Udając się na przedświąteczne zakupy warto wyposażyć się w listę potrzebnych produktów.
- Śmieci pozostałe po świętach posegreguj i wyrzuć do odpowiednich pojemników do recyklingu.