ekoPorady #24 - pomarańczowe bogactwo witamin

gru 03 2020

Dynia to bardzo smaczne a zarazem jedno z najbardziej odżywczych warzyw. Jest pełna witamin i przeciwutleniaczy. Dlaczego jeszcze warto wprowadzić ją do swojego jadłospisu?

Działa przeciwzapalnie i antynowotworowo

Ten pomarańczowy, pyszny miąższ, który kryje się pod twardą skórą dyni zawiera mnóstwo beta-karotenu (ten sam barwnik, z którego słynie marchewka). To właśnie beta-karotenowi dynia zawdzięcza swój jaskrawożółty kolor i silne działanie przeciwzapalne. Beta-karoten to silny przeciwutleniacz, który może pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na raka, w tym raka piersi, prostaty i płuc.

Wzmacnia układ odpornościowy

Sezon zimowy za pasem, więc ważne by jak najszybciej zatroszczyć się o swój układ odpornościowy. Dynia jest bogata w cynk i witaminę C, które są niezbędne dla naszej odporności. Kubek (245 g) gotowanej dyni zawiera ponad 11 miligramów witaminy C (19% dziennego zapotrzebowania)! Warto jeszcze dodać, że zawarty w dyni beta-karoten łagodzi procesy zapalne, pomaga również ograniczyć objawy grypy i przeziębienia.

pumpkin-4454745_1920.jpg

Zwalcza wirusy i pasożyty

Swoje właściwości zawdzięcza kukurbitynie, która działa przeciwwirusowo i przeciwpasożytniczo. Najbogatszym źródłem kukurbityny są pestki dyni. Pamiętaj by sięgać po surowe pestki dyni (dotyczy to również wszystkich orzechów i nasion). Prażone w wysokiej temperaturze nasiona i orzechy tracą swoje cenne właściwości.

Dba o skórę

Zamiast wydawać pieniądze na drogie kremy przeciwzmarszczkowe, warto wyposażyć się w zdrowe produkty, takie jak np. dynia. To jeden z najlepszych pokarmów dla twojej skóry. Ma mnóstwo witaminy A, witaminę C i E, a wszystkie te witaminy skutecznie walczą ze zmarszczkami. Dynia to warzywo szczególnie bogate w witaminę A, która reguluje wytwarzanie łoju w skórze i dba o młody wygląd skóry. Jeden kubek gotowanej dyni zapewnia aż 245% dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Warto polubić dynię!

 Nawilża

Czy wiesz że dynia składa się aż w 90% wody? Pamiętajmy, że odwodniony organizm może prowadzić do zaparć i innych problemów zdrowotnych. Jak to zrobić? Pij świeżo wyciskane soki, zielone koktajle, unikaj produktów które odwadniają (np. kawa, alkohol) i włącz do diety produkty bogate w wodę takie jak dynia.

pumpkin-soup-2972858_1920.jpg

Pomaga zrzucić zbędne kilogramy

Już jeden kubek gotowanej dyni (245 g) zawiera 3 g błonnika (11% dziennego zapotrzebowania na błonnik) i dostarcza tylko 49 kalorii. Jedząc dynię poczujesz się pełniejszy na dłużej. Zdrowa (i pyszna!) zupa z dyni czy risotto z dynią na obiad sprawią, że zapomnisz o podjadaniu do wieczora!

Nie zapominaj o pestkach!

Pestki dyni to prawdziwy super-pokarm.  Zawierają takie minerały jak cynk, siarkę potas, magnez i wapń. Są niezwykle bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jeśli chcemy zadbać o zdrowe włosy i skórę to pestki dyni z całą pewnością powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie.