ekoPorady #23 - właściwości grzybów

lis 26 2020

Grzyby nie cieszą się najlepszą reputacją. Choć nie są postrzegane jako niezdrowe, to często słyszy się, że ze względu na ich nikłą wartość odżywczą nie warto włączać ich do codziennej diety. Prawda jest natomiast taka, że naukowcy już nie raz udowodnili, że grzyby zawierają cenne związki, zwiększające odporność organizmu, a nawet sprzyjające walce z rakiem.

fungus-4994622_1920.jpgPodgrzybki, kurki, prawdziwki, maślaki, koźlarze – to tylko niektóre z grzybów dostępnych w Polsce, docenianych za oryginalny smak i chętnie zbieranych. Można przyrządzać je na wiele sposobów: suszyć, marynować, dusić, przygotowywać na ich bazie zupy, sosy i nadzienie do różnych potraw. Oto dlaczego warto włączyć je do naszego menu.

Choć grzyby dostarczają bardzo niewielu kalorii (100 g to zaledwie 20-60 kcal) i są ubogie w tłuszcz, cholesterol czy sód, to znajdziemy w nich:

  • witaminy z grupy B, w tym B2, B3, B5, które wspomagają metabolizm komórkowy oraz zapewniają prawidłową pracę układu nerwowego;
  • selen, który ma działanie przeciwutleniające – chroni komórki organizmu przed uszkodzeniami mogącymi prowadzić do chorób serca, niektórych nowotworów i innych chorób przewlekłych; stwierdzono również, że selen ma istotny wpływ na układ immunologiczny i płodność mężczyzn;
  • miedź, która jest niezbędna do produkcji erytrocytów (czerwonych krwinek), uczestniczy w przesyłaniu impulsów nerwowych, wspomaga układ krążenia i reguluje aktywność wielu enzymów;
  • potas – jeden z ważniejszych minerałów w organizmie; pomaga on utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i wpływa korzystnie na funkcjonowanie nerwów i mięśni, w tym mięśnia serca;
  • beta-glukany, które wykazują znaczące działanie stymulujące odporność organizmu i zwiększają zdolność komórek odpornościowych do walki z niebezpiecznymi mikroorganizmami;
  • ergotioneinę – silny przeciwutleniacz obniżający ryzyko wielu chorób przewlekłych, w tym nowotworów.
  • witaminę D - jest niezbędna dla zdrowych i mocnych kości i korzystnie wpływa na ich mineralizację. Poza tym wspomaga odporność, przyczyniając się do właściwego funkcjonowania komórek odpornościowych i do przedłużenia ich życia. Reguluje ciśnienie krwi oraz wydzielanie insuliny przez trzustkę. Grzyby, podobnie jak ludzie, potrafią syntetyzować witaminę D, jeśli są wystawione na promienie słoneczne, przy czym witamina ta występuje w poszczególnych gatunkach w różnych proporcjach. Całkiem duże jej ilości znajdziemy w popularnych pieczarkach.

Jak kupować grzyby?

Przy zakupie warto zwrócić szczególną uwagę na świeżość grzybów. Wybierajmy zdrowe, młode, ale wyrośnięte sztuki. Trzeba również ocenić, czy grzyby nie mają oznak zepsucia, np. w postaci zmienionego koloru kapelusza. Zakupione grzyby najlepiej od razu wykorzystać: ususzyć, udusić lub zamarynować.