To kolejny naturalny sprzymierzeniec w walce o nasze zdrowie, odporność, dobre samopoczucie i urodę. Ziarenka czarnuszki – ostre w smaku, przypominające nieco pieprz, znane i cenione są od starożytnych wieków. Na ich moc składają się m.in.: tymochinon, kwertycyna, wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy i sole mineralne: witamina E, wapń, cynk, miedź, potas, żelazo.
Odkryto korzystne właściwości farmakologicznych tej rośliny. Czarnuszka działa przeciwutleniająco, przeciwbakteryjnie, przeciwhistaminowo, przeciwnadciśnieniowo, hipoglikemizująco, przeciwgrzybicznie, przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i immunomodulująco.
Niektóre właściwości lecznicze czarnuszki:
- działa antycukrzycowo - reguluje poziom cukru we krwi. Przywraca wrażliwość komórek na insulinę – sprawia, że receptory dla insuliny zaczynają reagować prawidłowo. Pobudza tworzenie nowych receptorów, w efekcie obserwuje się obniżenie wartości wskaźnika HOMA-IR oraz poprawia się tolerancja glukozy
- działa immunoprotekcyjne - wzmacnia układ odpornościowy, pobudzając m.in. syntezę interferonu czy wzrost ilości limfocytów i makrofagów
- pomaga pozbyć się nadciśnienia - nie tylko obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, ale również chroni przed wzrostem homocysteiny, prowadzącej do rozwoju miażdżycy
- przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych - obniża stężenie szczawianów w moczu i hamuje formowanie kamieni nerkowych
- pomaga opanować zmiany skórne - olej z czarnuszki jest tradycyjnie stosowany w przypadkach trądziku, łuszczycy, przy atopowym zapaleniu skóry, grzybicy skóry, wysypek, zmianach wywołanych zakażeniem bakteryjnym lub poparzeniem słonecznym; wspomaga gojenie się ran
- działa kojąco na ośrodkowy układ nerwowy - stwierdzono działanie antydepresyjne, uspokajające i przeciwlękowe
Jak ją stosować?
Czarnuszkę warto stosować przede wszystkim jako przyprawę. Możemy też pić olej z czarnuszki lub skrapiać nim sałatki.
W celach pielęgnacyjnych możemy też wcierać olej we włosy (i/lub skórę głowy) i ciało, szczególnie w miejsca podrażnione czy trądzikowe.
Czarnuszka nie jest zalecana dla kobiet w ciąży oraz osób stosujących środki moczopędne lub leki obniżające ciśnienie.