ekoPorady #17 - sekrety jarmużu

wrz 23 2020

Jarmuż – zdecydowanie jedna z najzdrowszych i najbardziej pożywnych roślin, którą zdecydowanie warto włączyć do codziennej diety. To istna bomba witaminowa i źródło potrzebnych dla zdrowia minerałów. Dlaczego jeszcze warto go jeść?

kale-2317181_1920.jpg

  • Zawiera mnóstwo żelaza, potasu, magnezu, witamin z grupy B a także wapń, które wpływają dobroczynnie na cały organizm, dodają energii, wzmacniają i przeciwdziałają wielu chorobom.
  • Jest źródłem przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników oraz opóźniają procesy starzenia się.
  • Zawiera ponadto witaminę A wpływającą na odporność organizmu oraz wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Ponadto pozytywnie wpływa na jakość widzenia, przeciwdziałać jednocześnie chorobom oczu.
  • Jest niskokaloryczny i bogaty w błonnik, który pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Dodatkowo pobudza perystaltykę jelit. Wchłania wodę, dzięki czemu zmniejsza poczucie głodu.
  • Ma mnóstwo witaminy C, która zwiększa naszą odporność i opóźnia procesy starzenia się organizmu.
  • Zapewnia organizmowi witaminę K, która wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi oraz chroni kości przed złamaniami. Witamina K to substancja rozpuszczalna w tłuszczach – dlatego jedząc jarmuż, warto urozmaicić go np. kilkoma kroplami oliwy z oliwek.