Wraz z nadejściem jesienno-zimowej pory, zapasy zgromadzone w zamrażarce okazują się prawdziwym skarbem. Przywodzą na myśl ciepłe, wiosenne dni, urozmaicając przy tym nasze potrawy swoim wyjątkowym aromatem.
Jakie warzywa zamrozić i jak je później wykorzystać?
W czym zamrażać? Do mrożenia wybierajmy specjalne woreczki i pojemniki. Jeśli woreczki nie są wystarczająco mocne – grozi nam przypadkowe rozsypanie zawartości po całej zamrażarce. Podobnie - jeśli pojemnik pęknie w niskiej temperaturze. Używając produktów dedykowanych do mrożenia, unikniemy w ten sposób także innego problemu – dana mrożonka nie przesiąknie zapachem innych produktów z zamrażarki. Pamiętajmy też, aby dokładnie usuwać powietrze z woreczków przed ich zamknięciem/zawiązaniem.
Proste wyszukiwanie mrożonek. Opisujmy woreczki i pojemniczki z mrożonkami – co w nich jest i od kiedy. Dzięki temu nie będziemy musieli opróżniać połowy zamrażarki w poszukiwaniu interesujących nas w danej chwili mrożonek.
Mrożonki w zestawie. Jeśli mamy swoje ulubione zestawy ziół, warzyw – warto przygotować pakiety. Wystarczy połączyć ulubione składniki w zestawy "na zupę" i w takiej formie zamrozić w woreczkach. Warzywa pokrójmy w kostkę, słupki, albo np. zetrzyjmy na tarce o dużych oczkach. Dzięki temu będziemy mieli produkt analogiczny do tego, który możemy kupić w sklepie, z tym, że w tańszej i zdrowszej wersji.
Blanszowanie warzyw przed zamrożeniem. Część osób praktykujących zamrażanie warzyw przed zamrożeniem poleca je blanszować, czyli zanurzyć we wrzątku (na ok. 2-3 minuty), a następnie w zimnej wodzie, aby je ochłodzić (ok. 5 minut). Zabieg ten ma pomóc zachować na dłużej naturalny smak i konsystencję warzyw.
Mrożenie warzyw charakteryzujących się dużą zawartością wody – nie każdemu smakują. Bywa, że po rozmrożeniu warzywa takie przypominają nieco papkę np. ogórki krojone w plastry. Możemy jednak spróbować i sprawdzić, czy taka forma nam odpowiada.