ekoPorady #15 - dlaczego warto jeść brzoskwinie?

wrz 09 2020

Pochodzą z Chin, gdzie już 4 tys. lat temu stanowiły element diety. Przyciągają wzrok kolorem wschodzącego słońca, kuszą słodkim, orzeźwiającym smakiem, nęcą aromatycznym zapachem. Ten typowo wakacyjny owoc, uprawiany w krajach o chłodnym klimacie, ma ponad dwa tysiące odmian.

Dlaczego warto jeść brzoskwinie?

peach-3314679_1920.jpg

  • są dobre dla ogólnego stanu zdrowia – stanowią źródło składników odżywczych, takich jak: witaminy A, C, E, K, niacyna, potas, magnez, mangan, miedź, błonnik pokarmowy;
  • są dobre dla skóry – poprawiają cerę i nadają jej ładny odcień. Dzięki zawartości białka sprzyjają naprawie tkanek, a obecna w nich witamina C zwiększa produkcję kolagenu;
  • dzięki zawartości karotenoidów oraz innych związków fitochemicznych chronią oczy i wykazują działanie przeciwnowotworowe;
  • są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który zapewnia prawidłową pracę jelit, chroni przed zaparciami, zapewnia uczucie sytości;
  • są korzystne w zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego – pobudzają soki trawienne i stymulują pracę jelit;
  • stanowią doskonałe źródło boru – pierwiastka zwiększającego stężenie estrogenów, których niedobór powoduje rozwój osteoporozy;
  • pomagają organizmowi w procesie oczyszczania z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, wspomagają pracę nerek;
  • dzięki zawartości niacyny oraz innych witamin z grupy B wykazują właściwości wyciszające, relaksujące, łagodzące (niacyna jest bowiem niezbędna do produkcji serotoniny – hormonu szczęścia);
  • z uwagi na wysoką zawartość potasu pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, zapobiegać kamicy nerkowej i utracie masy kostnej;
  • są bogate w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy i działając jako przeciwutleniacz, hamuje aktywność wolnych rodników, które przyśpieszają starzenie.

Brzoskwinie – dobre dla wszystkich! 

Brzoskwinie zjadane nawet w dużych ilościach nie powodują zaburzeń pokarmowych i dlatego są szczególnie cenne dla dzieci, ludzi starszych oraz chorych i rekonwalescentów. Ze względu na niski indeks glikemiczny polecane są diabetykom i osobom odchudzającym się. Można je jeść na surowo, dodać do płatków śniadaniowych lub do sałatek dla podkreślenia smaku. Przygotowuje się z nich też wyśmienite desery, orzeźwiające koktajle i herbaty mrożone, a także smakowite przetwory: dżemy, konfitury, kompoty, soki, likiery, galaretki.