ekoPorady #13 - sekrety pestek arbuza

sie 26 2020

Pestki to nasiona znajdujące się w miąższu arbuza. Praktycznie nie mają kalorii, za to roi się w nich od minerałów i składników odżywczych. W sieci krąży jednak wiele obiegowych poglądów, że są niezdrowe i nie należy ich jeść. Jak jest naprawdę?

Korzyści wynikające ze spożywania pestek arbuza są ogromne, od poprawy stanu zdrowia serca po utrzymywanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi. Nasiona arbuza są bogate w liczne mikroelementy, takie jak fosfor, potas, magnez, miedź, selen i cynk, tiaminę, ryboflawinę czy niacynę – to składniki odżywcze, które nie są tak oczywiste w codziennej diecie, a jakże potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pestki arbuza są też źródłem białka i witaminy B6.

Jaką wartość dla organizmu mają pestki arbuza?

watermelon-1549241_1920.jpgZdrowe serce

Co działa? Bogactwo magnezu – pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca i reguluje ciśnienie krwi. Nasiona mają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i rozszerzające naczynia krwionośne – tu działa cytrulina aminokwasowa, która poprawia cyrkulację krwi.

Mocny układ odpornościowy

Nasiona arbuza są bogate w żelazo oraz witaminy z grupy B – poprawiają one  działanie układu odpornościowego. W tym zakresie pomaga również zawarty w pestkach arbuza magnez.

Kontrola poziomu cukru

Nasiona arbuza mają pozytywny wpływ na gromadzenie zapasów glikogenu, co może wspomagać leczenie cukrzycy. Uważa się, że ekstrakt z pestek arbuza ma właściwości obniżające poziom glukozy w osoczu. W walce z cukrzycą nie bez znaczenia są obecne w nasionach arbuza kwasy omega-6 i magnez. Również cynk odgrywa ważną rolę w działaniu insuliny i metabolizmie węglowodanów.

Zdrowy mózg

Znowu kluczowy jest magnez, który wpływa na poprawę pamięci lub zapobiegać jej utracie związanej z procesem starzenia się. Z kolei cynk poprawia komunikację między neuronami i hipokampem, a niedobór cynku z biegiem czasu może prowadzić do demencji i pogorszenia funkcji poznawczych. W pestkach arbuza znajdziemy również niacynę (witamina z grupy B), która jest bardzo ważna dla układu nerwowego.

Zdrowy układ trawienny

Magnez w nasionach arbuza aktywuje enzymy, które pomagają wchłaniać składniki odżywcze. Na problemy z jelitami, nadmierne wydzielanie kwasu żołądkowego i zaburzenia trawienia dobrze wpływa obecny w pestkach arbuza cynk.

Zdrowe włosy

Magnez zawarty w pestkach arbuza odgrywa rolę w zapobieganiu łamaniu włosów. Cynk z kolei hamuje regresję mieszków włosowych, a nawet przyspiesza ich regenerację.

Czysta i zdrowa skóra

Magnez i cynk są nieodzowne dla zdrowej cery. Zmniejszają trądzik i wspomagają leczenie wielu problemów skórnych. Komórki skóry odżywione magnezem lepiej walczą z wolnymi rodnikami, skóra jest też mniej skłonna do alergii.

Jak jeść pestki arbuza?

watermelon-5309310_1280.png

Najłatwiej po prostu gryźć je razem z miąższem podczas delektowania się arbuzem, a jeśli ci się chce – obłuskać najpierw z czarnej powłoczki. Można je również uprażyć z odrobiną oliwy z oliwek na patelni lub w piekarniku przez 15 minut w 160 stopniach – choć będą pyszne i chrupiące, w tym procesie mogą stracić nieco ze swoich wartości odżywczych. Najzdrowsze są w formie kiełków.

Można również zrobić herbatę z nasion arbuza. Zmiksuj około 4 łyżki pestek świeżo wyciągniętych z arbuza. Zagotuj wodę, zalej zmielone pestki i pozostaw na około 10-15 minut. Po ochłodzeniu mieszaniny odcedź. Pestek arbuza używa się również w formie oleju czy mąki – można je kupić w sklepach.