ekoPorady #2 - ekologia w kuchni

maj 13 2020

W poprzednim wydaniu, przedstawiliśmy kilka porad mówiących o tym jak postępować, aby być bardziej eko na co dzień. W dzisiejszej odsłonie „Bądź EKO z BIOEKO”, zdradzamy  kolejne wskazówki na ekologię… w kuchni.

  • Przygotowuj plan potraw na cały tydzień. Dzięki niemu będziesz w stanie zminimalizować niewykorzystane produkty.
  • Wykorzystuj nadmiary zakupionych produktów takich jak warzywa. Ugotuj z nich zupę, sos, przygotuj zapiekankę czy deser.
  • Nie gotuj na zapas. Staraj się przygotowywać ilości, które Ty i Twoi domownicy zjecie w najbliższych dwóch dniach.
  • Gotuj pod przykrywką. Dzięki temu skrócisz czas gotowania i oszczędzisz prąd.
  • Wykorzystaj niezjedzone pieczywo. Nie wyrzucaj stwardniałego pieczywa - zrób z niego bułkę tartą.
  • Zaopatrz się w wielorazowe, dobrej jakości pojemniki do przechowywania żywności. Będą nadawały się zarówno do zmywarki jaki i do zamrażalnika.
  • Wykorzystaj zużyte słoiki do przechowywania np. kaszy, ryżu czy makaronu. Jeśli nie będziesz w stanie ponownie ich wykorzystać, pamiętaj, aby wrzucić je do odpowiedniego pojemnika na odpady.
  • Zabieraj ze sobą na zakupy torbę wielokrotnego użytku. Materiałowe torby są wytrzymalsze i przyjaźniejsze dla środowiska.

Załączniki

Bądź eko z BIOEKO