W poprzednim wydaniu, przedstawiliśmy kilka porad mówiących o tym jak postępować, aby być bardziej eko na co dzień. W dzisiejszej odsłonie „Bądź EKO z BIOEKO”, zdradzamy kolejne wskazówki na ekologię… w kuchni.
- Przygotowuj plan potraw na cały tydzień. Dzięki niemu będziesz w stanie zminimalizować niewykorzystane produkty.
- Wykorzystuj nadmiary zakupionych produktów takich jak warzywa. Ugotuj z nich zupę, sos, przygotuj zapiekankę czy deser.
- Nie gotuj na zapas. Staraj się przygotowywać ilości, które Ty i Twoi domownicy zjecie w najbliższych dwóch dniach.
- Gotuj pod przykrywką. Dzięki temu skrócisz czas gotowania i oszczędzisz prąd.
- Wykorzystaj niezjedzone pieczywo. Nie wyrzucaj stwardniałego pieczywa - zrób z niego bułkę tartą.
- Zaopatrz się w wielorazowe, dobrej jakości pojemniki do przechowywania żywności. Będą nadawały się zarówno do zmywarki jaki i do zamrażalnika.
- Wykorzystaj zużyte słoiki do przechowywania np. kaszy, ryżu czy makaronu. Jeśli nie będziesz w stanie ponownie ich wykorzystać, pamiętaj, aby wrzucić je do odpowiedniego pojemnika na odpady.
- Zabieraj ze sobą na zakupy torbę wielokrotnego użytku. Materiałowe torby są wytrzymalsze i przyjaźniejsze dla środowiska.